Pe masura ce a evolut tehnologiei avanseaza si metodele specifice de fabricare a acestor aparate ortodontice. Aceast aspect a dus la aparitia unor sisteme ortodontice permitand dezvoltarea aparatelor ce corespund unor cerinte estetice ce sunt din ce in ce si mai mari pentru pacienti, cu precadere adulti, din momentul de fata.
Aparatul ortodontic metalic
Modificari ce se pot face cu scopul de ameliora estetice se realizeaza si la aparatele ortodontice metalice.
Sunt reduse dimensiunile privind atasurilor ortodontice ca sa scada impactul de tip vizual pe suprafata respectivilor dinti, iar producatorii acopera suprafata atasurilor avand un strat de azotat ce este de zirconiu pentru crearea unui aspect ce este mai estetic, si care seamana cu aurul.
In acelasi timp apar noi tehnologii privind fabricarea aparatelor ce permit aparitia unor atasuri ortodontice ce sunt fabricate din materiale plastice, avand diverse tipuri de ceramic, si evolutia unor sisteme linguale ca si a unor alignere ortodontice.
Dintre cadrul tipurilor sistemelor ortodontice fizionomice care exista, printre cele mai utilizate acum sunt:
-aparatul ortodontic ce este de tip fix ceramic
–aparate ortodontice fizionomice ce sunt din plastic sau din ceramica;
–sisteme ortodontice de tip lingual;
–alignere ortodontice.
Aparatele de tip ortodontice fizionomice fabricate din plastic sau din ceramica
Proprietatile optice ale atasurilor fizionomice sunt reprezentate de : culoare, de transparenta sau de transluciditate si de fluorescenta care reduc preceperea acestora pe dinti. Atasurile pe care le aparatele ortodontice de copii pot sa fie trans lucide insa in acelasi timp si transparente. Cele care sunt translucide se realizeaza din plastic sau sunt din ceramica policristalina, in schimb cele transparente sunt din ceramica monocristalina acestea fiind denumite in mod uzual de producatori – safir.
Pentru ca aceste atasuri translucide sa poata fi unele estetice, sa nu fie vizibile direct pe dinti trebuie manufacturate astfel incat culoarea acestora sa fie asemnatoare cu aceea a dintelui. Cele transparente trebuie sa arate foarte transparent astfel incat sa nu poata interfere cu culoarea si cu fluorescenta pe care o au dintii. Aceste tipuri de atasuri trebuie sa prezinte o stabilitate coloristica.
Culoarea pe care o au dintii pacientilor repreznta un factor important cand e vorba despre o alegere privind tipul de aparat ortodontic. Trebuie sa fie facuta si o evaluare atenta a culorii pe care o are dintele, cu precadere in zona maxilara anterioara ce prezinta un impact estetic ce trebuie sa fie unul mai puternic.
Astfel de aparate ortodontice de copii care sunt din plastic initial au fost realizate din niste policarbonat si din plexiglas. Aceste aasuri din plexiglas nu rezista insa mult si asta datorita colorarii, a fragilitatii ca si a fracturarii lor usoare.
In acelasi timp cu tipul acesta de atasuri care sunt din plastic se va pierde o mare parte din acea energie pe care o are arcul ortodontic prin intermediul deformarii lor, si in felul acesta doar o mica parte din acea forta ortodontica este exprimata la nivelul dintelui. Ca sa contracareze dezavantajul acesta se incearca cresterea rezistentei utilizandu-se niste sloturilor metalice ale acestor tipuri de atasuri de tip ortodontice si deasemeni modificarea compozitiei adaugandu-se materiale ceramice intr-o proportie care ajunge la 15% pana la cel mult 30%.