Stiri de Ultima ora

Comunicate de Presa de ultima ora

Casa si gradina

Avantajele acoperisurilor ecologice

Dranita reprezinta un avantaj pentru acoperisurile ecologice, ea fiind asezata pe casa sub forma unor solzi de peste, apoi se va da cu ulei de in, chiar si cu lapte de var, uneori. Exista acum, pe piata de specialitate uleiuri speciale precum si diferite feluri de solutii pentru a trata lemnul. Asa dupa cum se mentioneaza mai sus au fost tratate sunt sunt acoperite casele, cu dranita de peste 60-70 de ani iar la acestea inca nu trebuie sa se intervina la acoperis ceea ce inseamna clar un avantaj al acoperisurilor ecologice. Un secret pentru a avea o longevitate mare acest tip de acoperis consta inclusiv in faptul ca hornul caslor ieseau in pod, iar asta da o durata de viata mai mare invelisului din lemn. Fumul care se duce in pod intareste dranita foarte mult astfel incat nu este atacata nici de de carii nici de alte insecte. Acest lucru explica si de ce acoperisurile astfel construite erau destul de inalte.

Caracteristici case ecologice

In cazul unei case traditionale, o casa cu doua camere, cu bucatarie, hol, camara precum si o mica magazie unde sunt tinute uneltele, are nevoie de aproximativ 10.000 pana la 12.000 de dranite. Un singur om e nevoi sa lucreze chiar si o iarna intreaga pentru pregatirea dranitei in cazul in care acoperisul este acoperit cu acest material.

Dranita se poate bate doar intr-un singur rand sau cel mult in doua sau trei randuri, fiecare dintre modele si deasemeni fiecare mod de aranjare fiind astfel ales de catre client cand doreste un acoperis nou sau cand este preluat acest model, ori cand cand se doreste restaurarea ori repararea actualului acoperis. Capetele pe care le are dranita sunt petrecute unul peste altul, astfel incat sa nu patrunda deloc apa in pod. Pe vremuri, pentru a se imbina dranitele se utilizeau cuie fabricate din lemn de tisa, dar acum se utilizeaza cuie din metal. Acoperisul pe care-l au casele cu dranita este important sa fie cu panta mare si asta ca sa elimine repede atat apa cat si zapada.

Conform specialistilor Odu green roof in momentul de fata mai sunt aproximativ 4 pana la 5% case batranesti care sa fie acoperite cu dranita. Acest tip de acoperis are insa avantajul acoperisurilor ecologice care se cauta din ce in ce mai mult in ultimii ani, el fiind unul foarte bun si rezistent. Daca era respectata atat perioada in care trebui sa se taie lemnul cat si fluxul tehnologic de obtinere a acoperisului, dranita poate sa aiba o durata foarte lunga de viata. Dranita care este bine intretinuta rezista chiar si 100 de ani, existand in momentul de fata case vechi care au mai mult de o suta de ani si carora si s-au facut doar mici interventii in ceea ce priveste acoperisul.

Dranita versus materiale moderne

Acoperisurile moderne respectiv cele din tabla, din placi ceramice sau din materiale bituminoase ori plasticate este adevarat ca au o garantie mare, insa nimeni nu stie exact care este comportamentul lor in timp, si asta pentru ca sunt pe case doar de maxim cativa zeci de ani.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *