Stiri de Ultima ora

Comunicate de Presa de ultima ora

Educatie - Cultura

În capitală este introdus un sistem de recunoaștere facială

Poliţia Română îşi face sistem de recunoaştere facială, dar nimeni nu va fi urmărit pe stradă de camerele de luat vederi, asa cum se întâmplă în Marea Britanie sau în China.

Acest sistem va funcționa doar la fețele condamnaților, persoanele urmărite şi dispăruţii.

Baza de date va funcționa cu ajutorul fotografiilor pentru a fi depistați mai ușor victimele și infractorii. Directorul adjunct al Institutului Naţional de Criminalistică (INC) a explicat, în exclusivitate pentru Digi24, cum va funcţiona sistemul de recunoaştere facială, care ar trebui să fie funcţional până la finalul anului viitor.

Reporter: Care sunt categoriile de persoane vizate de acest sistem de recunoaştere facială?

Comisar şef Valentin Epure, director adjunct al INC: Persoane care au fost condamnate, persoane care au dobândit calitatea procesuală de suspect, persoane dispărute, persoane cu identitate necunoscută şi persoane decedate cu identitate necunoscută. Sunt singurele categorii de persoane ale căror date se vor regăsi în baza de date NBIS.

Reporter: Dar oamenii să înţeleagă că vor fi înregistraţi în permanenţă?

Comisar şef Valentin Epure, director adjunct al INC: Nu, nici pe departe. În cadrul cerinţelor tehnice ale acestui sistem nu sunt prevăzute posibilităţi de interconectare cu camere video de niciun fel, fie că sunt publice sau private. Mai mult decât atât, sistemul nu va accepta înregistrări video care să fie încărcate în aplicaţie, astfel încât să fie extrase imagini faciale de persoane. Singurul lucru care va putea fi încărcat în soluţia de recunoaştere facială este reprezentat de imagini statice, deci sistemul nu va monitoriza absolut nimic.

Reporter: În alte ţări există astfel de sisteme de multă vreme şi au apărut tot felul de controverse legate de intimitatea persoanei.

Comisar şef Valentin Epure, director adjunct al INC: Sa ajuns la această procedură pentru că în unele tări se realizează o muncă bine determinată a persoanelor vinovate. În programă  sunt stocate doar imagini care sunt realizate de poliţişti în sediile de poliţie. În ceea ce priveşte persoanele necunoscute, a căror identificare se doreşte, sursele acestor imagini pot fi multiple, în funcţie de probatoriul care există. Pot fi imagini statice, pot fi imagini imprimate care sunt ridicate cu ocazia cercetării, în cazul dispariţiei unei persoane, sau pot fi imagini extrase din înregistrăti video şi înregistrările să fie obţinute de organele judiciare în cadrul procesului de administrare a probelor. Mai puţin de 0,4% din poliţişti vor opera acest sistem, doar poliţişti criminalişti, şi îl vor accesa exclusiv pe bază de nume de utilizator şi parolă.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *