În condițiile în care protejarea mediului înconjurător a devenit o prioritate și o condiție obligatorie pentru companii, industrii și oricine utilizează materii prime și materiale pentru construcții reglementată prin lege. Depozitarea deșeurilor rezultate în urma renovărilor sau a demolărilor sunt și ele condiționate de legislația în vigoare.
De asemenea și curățarea suprafețelor din piatră, lemn, sticlă și așa mai departe a îmbrățișat un nou concept care să respecte mediul înconjurător și anume sablarea cu gheață carbonică.
Acest tip de sablare cu gheață carbonică se folosește în toate domeniile de activitate și nu dăunează nici utilizatorului, nici mediului înconjurător și nici celor care se află în preajma unor asemenea lucrări de sablare a suprafețelor.
Prin procedeul de sablare cu gheață carbonică se înlătură toate impuritățile de pe suprafața materialului ce este curățat care ar putea să dăuneze în timp cum ar fi rugina, petele de vaselină, cerneală tipografică sau chiar resturi alimentare.
Sablarea suprafețelor cu gheață carbonică are numeroase avantaje notabile, este un procedeu ieftin și rapid în primul rând pentru că mașinile de sablare nu mai trebuie demontate pentru a fi curățate. Un alt avantaj al sablării cu gheață carbonică este aceea că particulele de zăpadă carbonică nu sunt abrazive deși în primă instanță se prezintă sub formă solidă dar în momentul în care ia contactul cu suprafața ce trebuie sablată se transformă în gaz imediat ce lovește suprafața.
Este de asemenea un material ecologic și este un material excelent ce înlocuiește cu succes solvenții corozivi și agresivi iar din moment ce nu folosește apa măsurile de epurare devin inutile. Murdăria rezultată în urma sablării suprafețelor cu gheață carbonică sunt foarte ușor de îndepărtat, practic lasă senzația că niciodată nu s-a întâmplat nimic.
Iar cel mai important avantaj al acestui tip de sablare cu gheață carbonică este aceea că este uscat și neconductiv electric așa că se elimină din start riscul de a se produce accidente de muncă.
Acest tip de sablare cu gheață carbonică a câștigat din ce în ce mai multă popularitate și a înlocuit deja aproape în totalitate metodele clasice de sablare pentru că are avantajele prezentate mai sus în acest articol iar procedeul de sablare se realizează mult mai rapid și mult mai eficient scutindu-l pe cel care realizează această operațiune de muncă suplimentară.
Pentru a vă face o idee despre cum funcționează acest procedeu de sablare a suprafețelor cu gheață carbonică vă spun că procedeul se bazează pe efectele fizico-chimice a gheții carbonice care are o temperatură scăzută de – 79°C care se transformă în particule mici care sunt proiectate cu viteză supersonică spre suprafața necesară a se sabla transformându-se apoi în gaz.
Desigur, dacă vă întrebați unde se utilizează această sablare – www.advar.ro cu gheață sunt sigură că ați văzut acele grafitti-uri pe pereții unor clădiri ce strică aspectul iar prin această metodă de sablare a suprafețelor clădirilor cu siguranță aceasta din urmă nu este afectată nici măcar un pic. Alte domenii de utilizare a sablării mai apropiate de ceea ce cunoaștem noi sunt curățarea fântânilor arteziene, monumente istorice, statui și așa mai departe.