In intritutiile din Romani si nu numai sunt obligatorii conform legislatiei si exista platforme pentru a putea fi transportate persoanelor care au un handicap locomotor si care au sau nu carucior, transportate fiind cu o scara inclinata ori pe verticala. Aceste platforme de persoane trebuie sa fie estetice dar si silentioase si extrem de practice ele asigurand transportul fie pe scari drepte fie pe scari curbe.
Instalarea platformelor de persoane se face independente de restul cladirii, montajul ei necesitand anumite conditii speciale, fixarea propriu-zisa putand sa fie facuta pe trepte sau pur si simplu pe un perete adiacent.
La rubricile speciale pe care le gasiti si pe site-ul firmlor de specialitate ( ca de exemplu cele de la adresa www.toptotal.ro ) prezinta celor interesati toate tipurile dar si caracteristicile constructive pe care le pot avea produsele din aceasta gama.
Tipuri de platforme persoane pe piata de specialitate:
-Delta este platforma amplasata pe scara in linie dreapta;
-Omega e o platforma pe scara curba;
-Alpha este scaun mobil utilizat la scarile drepte sau la cele curbe;
-Alpin e o platforma verticala care ajunge pana la maxim 3 m inaltime;
-Elevex e o platforma verticala ce ajunge pana la 1,83 m inaltime;
-Liftboy e o platforma verticala mobila;
-Delphin reprezinta un scaun pentru a facilita accesul intr-un bazin;
-Stairmax e un dispozitiv util in transportul carucioarelor pe scari;
Caracteristici tehnice principale
Instalarea platformelor persoanelor care au disabilitati se poate face respectand tipul de constructie, astfel:
Platforme pe scara sau stairlift cum mai sunt denumite sunt Omega si Delta, platforme verficale pot fi considerate Liftboy , Elevex si Alpin, si platforme speciale – Delphin si Stairmax.
Sarcinile nominale ce sunt disponibile ajung la 180, 225, 300, pana la 340 Kg., valorile fiind in functie de tipul platformei.
Instalarea platformelor se poate face la exterior dar si in interiorul cladirilor iar tipurile de comanda utilizate sunt radiocomanda ori consola cu functioneaza prin apasare, cu butoane.
Viteza unei platforme este cuprinsa intre 0,04 , ajunge la 0,10, pana la maxim 0,11 , aceste valori fiind in functie de tipul acesteia.
Puterea actionare porneste de la 0,5 Kw. Si ajunge pana la 1,1 Kw, la fel, in functie de modelul platformei de persoane.
Tensiunea de alimentare este de 380 V/ 3 faze dar poate sa fie si de 220V/ 1 faza.
Finisajele facute la instalarea platformelor de persoane sunt din inox sau sunt vopsite intr-un camp electrostatic RAL.
Conditii tehnice pentru punerea in functiune
Platforme pentru persoane cu disabilitati sunt instalate respectand anumite norme si normative ale legilatia in vigoare.
Inainte de s se monta, specialistii in domeniu trebuie sa aiba acceptul de incepere al lucrarilor de montaj, accept emis de ISCIR in baza documentatiei tehnice aduse preliminar si avizata de RADTP.
Pentru ca sa se poata utiliza in conditii legale platformele instalate trebuie admisa si constatata functionarea la prima ei punere in functiune, aceasta fiind obtinuta in baza verificarii tehnice care a fost anterior efectuata de operatorul RSVTI si respectand prescriptiile tehnice ISCIR care sunt in vigoare.