Stiri de Ultima ora

Comunicate de Presa de ultima ora

pompe centrifugale
Casa si gradina

Principiul din spatele unor pompe centrifugale

Fie ca vorbim de o facilitate de productie a bauturilor racoritoare sau necesitatea deplasarii unui lichid printr-o instalatie, cea mai buna solutie in acest caz este folosirea unor pompe centrifugale care poate genera suficienta presiune pentru a pune in miscare un anumit volum de lichid. Exist mai multe tipuri de pompe, fiecare avand seria sa de caracteristici si performante, dar si dezavantaje. In cadrul acestui articol vom prezenta o serie de aspecte generale dar si detaliate ale principiului de functionare privind in mod direct asupra avantajelor pe care aceste pompe centrifugale le ofera.

Despre forta din spatele unei pompe centrifugale

Insa, inainte de orice, vom trece unpic prin domeniul fizicii pentru a vedea care este principiul de functionare. Este timpul pentru un mic experiment, luati o sticla goala din plastic de 250ml si o sfoara de 50cm. Unul din capatele sforii trebuie legat ferm de gatul sticlei. Acum, luati funia de capatul opus sticlei si invartiti in aer sticla. Veti simti cum apare o forta care va face mana sa se deplaseze oscilatoriu, insa daca doriti sa accentuati acest efect, puteti umple pe jumatate recipientul. Pe langa faptul ca veti avea nevoie de o forta mult mai mare pentru a invarti sticla, veti observa si o oscilatie mai puternica. Practic, forta care face ca mana sa oscileze este cea de centrifuga si este practic dependenta de mai multe forte si relatii fizice. Insa, pe scurt, forta centrifuga este direct dependenta de taria fortei de invartire, greutatea obiectului caruia i se impregneaza forta de miscare si nu in ultimul rand, lungimea bratului de actionare (sfoara in cazul nostru)
Ei bine, cam acesta ar fi pe scurt si intr-o maniera extrem de simplista descrierea principiului care sta in spatele functionarii unei pompe centrifugale. De aici pleaca si o serie de avantaje pe care urmeaza sa le descriem. Datorita rotirii elicelor speciale din interiorul unei pompe centrifugale fluxul de lichid pompat este unul constant, spre deosebire de pompele cu membrana sau piston. De asemenea, un mare avantaj al acestui gen de pompe este datorat tot principiului de functionare. Daca doriti sa stati langa o pompa cu pistoane sau cu membrana fara a avea un mic discomfort termic, aveti nevoie de casti anti-fonice, la o instalatie cu pompe centrifugale nivelul zgomotului este mult mai redus (cu peste 50%).

Aplicatiile unor pompe centrifugale

Ca si aplicatii putem mentiona in primul rand industria alimentara, dar si cea chimica. De asemenea, in anumite aplicatii de precizie, unde prezenta unui flux constant de lichid sub o presiune constanta este esentiala, folosirea unor pompe centrifugale este cea mai buna alegere. La Facility Distrib veti putea gasi o gama completa de echipamente si accesorii de cea mai buna calitate, precum si toata aria de consumabile de care aveti nevoie pentru intretinerea utilajelor, echipamentelor si nu numai. Va asteptam de asemenea, cu o oferta de echipamente de lucru si protectie dar si cu un serviciu de consiliere, proiectare si instalare pentru echipamente industriale si nu numai.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *