In momentul cand anga un teren irigabil, detinem si o sursă de energie electrică, cand este pompata apă incepand de la rau, sau de la un canal ori rezervor, poate sa fie utilizat si in scop de irigare, o electropompa.
Există şi unele soluţii care sunt considerate ca adiacente asa cum este de exemplu utilizarea de generatore electrice detinatoare de puteri diferite, in cazul in cae zona respectiva nu detine surse aferente de energie electrică dar poate sa ajunga incluisv de varianta utilizarii motopompelor care au motor termic , de preferat fiind motorul diesel cand agricultorul nu va detine la fermă sursa de energie electrică, asa dupa cum mentioneaza in articolele care sunt scrise pe tema aceasta de specialistii ce lucreaza in acest domeniu al irigatiilor.
Dacă apa care se foloseste pentru a fi facuta irigarea si care poate sa fie gasita in cadrul panzei freatice, si acea sursa de provenienta cand se utilizeaza pompa, se foloseste o pompă submersibilă care poate fi montată în mijlocul puţului, cand sunt adâncimi care ajung de la 50 maxim pana la 150 de metri.
Ca sa foram un put care va fi utilizabil , in ceea ce privesc sistemele de irigatii, importanta a devenit consultarea ce este facuta cu sprijinul specialistilor geologi.
In cazul cand apa o sa fie extrasa incepand de la adâncimi care sunt de aproximativ 100 m pana la cel mullt 120 de metri, si la cele ce sunt dintr-o pânza freatică, in cazul in care ne dorim sa putem avea un debit bun, iar in acest caz puţul este nevoie să detina diametrul care ajunge la circa 30 sau maxim 40 de cm. Operaţiunea aceasta specifica de forare poate fi executata de firmele care sunt specializate, iar costul va ajunge in mod normal sa fie de circa 60 de euro/ metru liniar.
Înaintea de a se incepe forarea e de preferat ca agricultorul respectiv să detina consultari alaturi de specialistii geologi, iar in felu acesta sa stabileasca ce adâncime va are debitul ce este considerat ca fiind necesar ca sa se ajunge la pânza freatica si deasemeni sa stim ce tip de sol este cel la care urmeaza sa fie facut efortul putului.
Pompa submersibilă e cea reprezentata de utilajul care e montat în interiorului puţului, acesta fiind dotat cu senzori de nivel. Atunci cand scade nivelul pe care il are apa, in mod automat aeasta se opreste incluisv pompa, iar lucrul acesta este unul benefic impotriva procesului de deteriorare al lui.
Mod de lucru specific
Conform acelora ce au fost afirmate de cei care sunt specialisti, după ce este sapat putul, oricare din firmele care sunt specializate vin cu restul instalaţiei , cu pompa submersibilă, cat si cu tubulatură ce are o partea specifica automatizata ce consta intr-un panou electric necesar pentru conexiune si niste senzori dar şi generatorul de curent.
Pentrua avea cel mai potrivit si in acelasi timp cel mai performant sistem de irigatii, este important sa alegem sistemul care va fi adecvat in oricare dintre situaţii, in functie de care sunt datele de teren si sa putem avem în vedere incluisv cheltuielile care sunt aferente achiziţiei şi instalarii avestui sistem, cat si costurile care sunt aferente procesului specific de pompare, la care se adauga cele care funcţioneaza cu niste activităţile specifice de mentenanţei la care se adauga costurile ce sunt necesare reviziilor obligatorii.