Stiri de Ultima ora

Comunicate de Presa de ultima ora

audit intern
Afaceri

Audit intern in sprijinul performantei unei activitati

Expresia audit intern nu este una pe care oricine o poate intelege, insa orice intreprinzator sau administrator de societate comerciala stie ceea ce reprezinta aceasta. Desi pe unii ii infricoseaza, aceasta viziune este oarecum nedreapta, deoarece scopul acestuia este acela de a proteja si imbunatati gestionarea unei afaceri. Auditorii isi exprima opinia in legatura cu o serie de aspecte specifice domeniului de activitate, iar companiile au incredere in aceste opinii, care sunt formulate dupa anumite cercetari menite sa diagnosticheze posibilele probleme care ar putea aparea sau care exista deja in intreprinderea respectiva, legate de conturile ei pe o anumita perioada determinata.

Audit intern obligatoriu si necesar in acelasi timp

Auditul este cerut de lege, insa este facut special pentru a evita unele derapaje care pot deveni destul de grave in administrarea unei afaceri. Rolul de baza al sau este de a oferi incredere investitorilor, prin intermediul unei parti independente, reprezentate de auditori, iar acest lucru, pana la urma, este benefic si pentru societatea comerciala sau compania respectiva, si pentru actionari. Acestia nu vor avea motive sa puna la indoiala sinceritatea rapoartelor financiare ale companiei. Un audit intern este ca un fel de inspectie care poate identifica partile slabe ale unei afaceri, pe care s-ar putea ca nici administratorii acelei intreprinderi sa nu le fi remarcat, prin urmare, este ca un fel de consultare a medicului pentru a preveni posibilele boli care ar putea aparea la un moment dat.

Ce este un audit intern

Ceea ce fac auditorii o data pe an este de a verifica si analiza cu minutiozitate evidentele financiare ale unei societati, precum si modul in care sunt utilizate finantele acelei companii. Prima operatie de acest gen pentru o firma este una speciala, in care cei care fac auditul se familiarizeaza mai intai cu activitatea societatii si, de regula, dureaza mai mult timp. Dupa ce strang toate informatiile necesare, urmatoarele etape se vor derula intr-un ritm mai alert. Activitatea de audit este planificata in detaliu, exista un program dupa care se desfasoara, o lista cu actiunile care vor avea loc, insa acest program este discutat de catre auditor cu administratorul inainte de a fi demarat auditul.

Costul unui audit intern

Desigur, aceasta operatie trebuie platita, iar firma asupra careia se desfasoara este cea care o face, insa costurile pot fi reduse destul de mult daca documentatia este pregatita din timp, iar informatiile cerute de auditor sunt furnizate la anumite standarde. Vor fi efectuate diferite teste iar unii angajati vor raspunde la anumite intrebari, se vor verifica registrele contabile, urmand ca echipa care efectueaza acest audit intern sa stabileasca daca aceste registre reprezinta un fundament credibil.WWW.tpa-horwath.ro

Administratorul trebuie sa-si rezerve suficient timp pentru a conlucra cu auditorul, astfel incat acesta sa nu fie nevoit sa faca foarte multe teste de validare. De obicei, ele au loc atunci cand fiabilitatea sistemului nu este tocmai perfecta sau in cazul unor tranzactii de exceptie, cum ar fi atunci cand o parte din sediul societatii a fost vandut.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *