Curentul alternativ a fost prima data descoperit si implementat cu succes de catre Nicolas Tesla si Thomas Edison. Acestia au aratat lumii intregi adevaratul potential al energiei electrice. De atunci pana acum tehnologia s-a dezvoltat enorm de mult, iar prezenta electro-motoarelor in cadrul diferitelor utilaje este deja comuna. Rolul unui convertizor de frecvența este acela de a permite controlul complet al unui motor de curent alternativ asincron.
Practic aceste convertizoare de frecventa permit functii cum ar fi controlul asupra vitezei de turatie a motorului, accelerarea si decelerarea controlata a motorului. Totodata se permite controlul asupra sensului de rotatie a acestuia, dar si protejarea lui in caz de scurtcircuite sau supra tensiune. Datorita implementarii circuitelor integrate si a micro-controlerelor putem actiona un electromotor de la distanta cu usurinta. Practic ce contin aceste convertizoare de frecventa?
Pentru alimentarea motorului de la reteaua trifazata de exemplu, toate cele trei faze intra in puntea redresoare in punctele dintre perechile de diode de putere dispuse in serie si in paralel ca si perechi, obtinandu-se un semnal monofazat ce apoi este trecut printr-un filtru format din condensatori si alte elemente electronice de filtrare.
Puntea de filtrare are rolul de a elimina si a atenua diferitele anomalii ce pot aparea in fluxul de alimentare, cum ar fi fluctuatiile de tensiune si curent, avand rolul de a uniformiza linia sinusoidala a curentului.
Invertorul este cel care comanda prin intermediul unitatii microcontroler motorul. Aici prin intermediul unor tiristori speciali de comanda se realizeaza si puntile de jonctiune de unde este cules semnalul trifazat al acestor convertizoare de frecventa.
Microcontrolerul este partea inteligenta a unui convertizor de frecventa , aici fiind posibila programarea functiilor de control pentru motorul electric. Aici prin intermediul functiilor aritmetice de programare, se pot implementa comenzi pentru motorul electric, cum ar FWD (inainte), RWD (inapoi), STOP, SPEED UP / DOWN (viteza mai mare / mica), dar si functii ce permit setarea precisa a turatiei in RPM (Rotatii Pe Minut) precum si creerea de preseturi sau managementul acestora.
Toate aceste functii sunt posibile datorita modului in care curentul este la iesirea unui convertizor de frecventa. Forma sinusoida clasica este practic construita din impulsuri dreptunghiulare cu diferite intensitati, astfel incat sa formeze curba sinusoidei. Prin controlarea frecventei acestor impulsuri dar si a duratei acestora se obtine controlarea integrala a parametrilor unui motor electric.
Totodata, microcontrolerul prezent in aceste convertizoare de frecventa www.Ge-tech.ro permite si implementarea de aplicatii de control la distanta al motorului, prin intermediul unui program de computer, cu ajutorul porturilor de comunicare date, cum ar fi celebrul RS-485, dar si alte tipuri de porturi. La cele mai performante controlere, accesul prin software se poate realiza si prin conectorul USB.
Apicatiile in care pot fi utilizate aceste convertizoare de frecventa sunt foarte variate, dar prezente oriunde vorbim de utilaje controlate numeric sau cele de precizie, cum ar fi debitoarele sau orice alt utilaj unde este necesara controlarea parametrilor pentru motorul electric. Asadar, fie ca va bucurati de noua masina de spalat sau de un utilaj, sa stiti ca toate au la baza aceste convertizoare de frecventa.