Foie gras, bogat in acizi grasi si nesaturati, este recomandat in meniul zilnic, deoarece reduce nivelul colesterolului “ rau” din sange. Asa s-ar putea explica durata lunga de viata a celor care traiesc in sud-vestul Frantei. Foie gras, numit si ficat de rata sau gasca gras ,dateaza de peste 4.500 de ani, descoperirea acestuia fiind facuta de egipteni, chiar daca numele acestuia il asociem cu bucataria franceza.
In prezent, Franta este cel mai important producator de foie gras, cu peste 18.000 tone anual. Putem spune ca acest produs este o “bijuterie de lux”, destul de costisitoare pentru cei care doresc sa-l guste, avand o textura moale, fina si sofisticata.
Euro Indal vine in intampinarea clientilor cu mai multe variante de foie gras, comercializate la cele mai rentabile preturi.
Ce este foie gras?
Foie gras este ficatul de rata sau gasca, hranite artificial cu porumb si iarba in cantitati mari. Hranirea pasarilor este un procedeu destul de complicat, ce are loc zilnic, vreme de 15 zile inainte sa fie taiate. Urmand acest procedeu de ingrasare artificiala, pasarile aduna grasime in ficat, ajungand astfel la dimensiuni destul de mari: rata intre 350g si 800g, iar gasca, intre 400g si 1200g. Trebuie stiut faptul ca, ficatul pasarilor fiind hranit artificial, nu este bolnav, desi are dimensiuni atat de mari.
De regula, bucatarii francezi pregatesc foie gras-ul la foc mic, aceasta fiind modalitatea prin care grasimea se topeste mai rapid, rezultatul acestui procedeu de gatit fiind: pateurile, parfeurile si spumele de foie gras. In Franta, 80% dintre cei care consuma foie gras, il prefera rece iar in acelasi procent, americanilor le place cald. In general, se pune pe farfurii incalzite si se serveste la inceputul mesei, insa poate fi consumat si ca fel principal. Daca este servit ca aperitiv, portia care se recomanda este de 50-60grame, iar daca este consumat ca fel principal, 100-130grame. Condimentele care se folosesc pentru a-i da un gust mai aromat sunt: cimbru, enibahar, nucsoara,busuioc,coriandru. In restaurantele de lux, bucatarii folosesc de cele mai multe ori alcooluri cu un miros impregnant (porto, cognac sau armagnac) atunci cand prepara foie gras.
Pentru pastrarea texturii, foie gras-ul trebuie taiat cu atentie, cu un cutit care a fost tinut in apa fiarta . Specialistii sunt de parere ca vinurile din sudul Frantei, precum Jurancon , Monbazillac, Bergerac ori vinurile rosii, dezvaluie tot ce este mai gustos din acest preparat. Pentru a nu isi pierde consistenta si gustul placut, foie gras-ul nu trebuie sa fie fierbinte.
Variante foie gras
Rata sau gasca, foie gras cu trufe (ciuperci care cresc sub pamant), foie gras crud (se poate mentine timp de 7 zile la o temperatura de 1-3 grade), foie gras semiconservat (pastrat in borcane sau conserve, intre 1 si 3 zile in vid si mai mult de 6 luni pentru pastrarea in conserve ori borcane).
Euro Indal – partener de increde pentru distribuirea si importarea de foie gras
Daca detineti un restaurant, o firma de catering sau pur si simplu sunteti pasionati de bucatarie, Euro Indal vine in ajutorul dumneavoastra cu foie gras de calitate, la preturi convenabile. In oferta Euro Indal puteti gasi mai multe feluri de foie gras prezentat sub forme diferite: foie gras d’oi (ficat intreg de gaca), foie gras de Moulard (ficat intreg de rata Moulard), foie gras de rata feliat, foie gras intreg, bloc de foie gras. Pentru mai multe informatii accesati site-ul firmei: foie-gras.ro