Stiri de Ultima ora

Comunicate de Presa de ultima ora

majorare capital
Afaceri

Majorare capital cu Expertadvisor.ro

Fiind vorba despre SRL sau despre SA, se poate discuta in legatura cu un punctaj care are reglementările diferenţiate ce sunt prevăzute prin legea societăţilor.

Fiind valabila pentru aplicarea şi în cazul unei societati care are o răspundere limitată, reglementarea generală gasita in Legea societăţilor nr. 31/1990 presupune majorarea capitalului social ori prin emiterea de noi actiuni,ori cu ajutorul majorarii valorii nominale detinuta de acţiunile deja existente, la schimb cu aporturi noi care pot fi în numerar sau pot fi în natură.

Desigur, in cazul în care este hotarata de catre societate emiterea unor actiuni noi, ele pot fi liberate prin intermediul incorporarii rezervelor, cu excepţia celor legale, dar si cu exceptia beneficiilor ori a primelor de emisiune, sau deasemenea prin compensarea a cateva creanţe lichide şi creante exigibile asupra societăţii acesteia cu acţiuni.

Mentionam ca rezerve se pot include şi eventuale diferenţele ce sunt favorabile, provenite din reevaluarea patrimoniului, fără a fi nevoie de majorarea capitalului social.

Trebuie acordata atentie faptului ca mărirea capitalului social cu ajutorul majorarii valorii nominale pe care o au actiunile poate fi hotărâtă doar prin votul tuturor acţionarilor, cu exceptia cazurilor când se realizeaza prin încorporarea rezervelor, a primelor de emisiune sau prin incorporarea beneficiilor.

Procedura necesara unei societati pe acţiuni este prezentata mai jos:

Societatea pe acţiuni are posibilitatea de a isi majora capitalul social, prin respectarea dispoziţiilor gasite in Titlul II ce priveste constituirea societăţii, ce se afla în art. 8, precum şi următoarele ce se regasesc in legea societăţilor.

În eventualitatea unui caz de subscripţie publică, se depune prospectul de emisiune, deoarece poarta semnăturile autentice a cel putin doi din cei care sunt membrii ai consiliului de administraţie (desigur, înainte de publicarea sa) la registrul comerţului al judetului în care isi are societatea sediul şi cuprinde:

– numarul si data la care a fost inmatriculata societatea în registrul comerţului;

– denumirea societatii şi sediul acesteia;

– capitalul social varsat si subscris;

– numele şi prenumele administratorilor, precum si cele ale membrilor directoratului, dar şi cele ale membrilor consiliului de supraveghere, auditoriul financiar, cenzorii si domiciliul acestora

– ultima situaţie financiară care a fost aprobată, precum si raportul auditorilor financiari ori cel al cenzorilor;

– dividendele care au fost plătite in perioada ultimilor cinci ani ori de la constituirea societatii, dacă, incepand cu această dată, nu au trecut mai mult de cinci ani;

– obligaţiunile care au fost emise de societate;

– hotărârea luata de adunarea generala cu privire la emisiunea noua de acţiuni, valoarea in totalitate a lor, valoarea nominală a acestora si numarul, felul lor, relaţii ce privesc aporturile, altele decât cele din numerar, deasemenea avantajele ce sunt acordate acestora, dar şi data la care se va incepe platirea dividentelor.

In cazul in care majorarea capitalului social se va efectua cu ajutorul aporturilor în natură, trebuie sa mentionam ca adunarea generală (care a luat aceasta hotarare) va face o propunere judecătorului-delegat, si anume numirea unuia ori a mai multor experţi cu scopul de a evalua aporturile acestea, precum este precizat în condiţiile articolului 38 şi a articolului 39 din lege.

Mai multe detalii gasiti pe site-urile de specialitate, precum:www.expertadvisor.ro .

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *