Unii artisti isi comanda asa zisa materie prima de pe net, pentru ca nu exista materialele dorite de acesti in orice oras. Spre exemplu, in orasele mai mari se presupune ca exista tot felu de magazine de fonduri plastice ori magazine specializate, dar totusi, practica arata ca nu sunt tocmai accesibile din punct de vedere al preturilor. Site-urile de pe care se pot comanda online astfel de materiale cum e lut fimo par a fi cele cu preturile cele mai bune.
Lut polimeric
Fimo este lutul polimeric care se intalneste cel mai des. El se gaseste in pachete care au 56g sau in pachetele de 350g. Cele de 56g au pretul undeva in jur de 6 pana la 8 lei, desi fireste sunt unele magazine care le comercializeaza si cu 12 lei iar pachetele de 350g sunt aproximativ 40 de lei. A aparut pe piata si se comercializeaza si un lut care este denumit si “clei polimeric de tip fimo” , acesta fiind un produs mai ieftin, dar care, se pare ca nu este de cea mai buna calitate de aceea trebuie avut grija ce si de unde anume il comandati.
Dupa cum sunt mai toate luturile polimerice, dupa modelare, lutul fimo trebuie sa fie copt la cuptor, dar nu in cuptorul cu microunde, copt la o temperatura de 110 grade celsius, pentru aproximativ 20-30 minute, conform grosimi stratului de lut. Nu trebuie tinut insa la cuptor mai mult de 30 de minute si nici temperatura prea mare, pentru ca o sa se arda. Daca se incalzeste prea tare cuptorul iinainte sa fie introduse obiectele de lut la copt, degeaba se regleaza ulterior temperatura, pentru ca deoarece nu a avut timp sa piarda caldura si , acestea se vor innegrii.
Exista pe piata de specialitate 5 categorii de lut fimo : cel classic, soft, lichid, effect si puppen.
-fimo classic este cel mai greu de modelat, dar e indicat in cazul in care doriti sa faceti cane-uri, adica niste tuburi care au design identic pe toata lungimea lor, in asa fel incat orice sectiune transversala sa aiba la fel modelul, ca sa nu se amestece culorile atunci cand sunt taiate tuburile felii.
-fimo soft este cel mai usor de utilizat, adica este cel care se inmoaie cel mai repede. Este considerat ideal in cazul in care se combina culorile pentru obtinerea altor culori sau a altor nuante.
-fimo effect este prezent in 5 tipuri de efecte- in cel transparent, metalic, glitter, fosforescent si in alta categorie, cea care imita marmura sau granitul.
Nu trebuie sa va asteptati ca acest fimo transparent sa fie precum sticla. Prin el trece lumina, dar trebuie ca stratul sa fie foarte subtire ca sa aiba acel efectul de transparenta.
Exista si alte tipuri de fimo effect dar sunt mai putin utilizate.
Paleta de culori:
-fimo lichid , cel transparent, se foloseste de regula pentru a se face transferul de imagine;
-fimo puppen are nuante apropiate de culoarea pe care o are pielea.
Sculpey este un lut polimeric aparut mai nou in Romania, si care este putin diferit fata de fimo, deosebirile constand in textura, in culori, in gramajul pe care il au pachetele.