Odată cu venirea toamnei, își fac apariția și problemele legate de sănătate: răceli, stări gripale, astenie, precum și oboseala cronică. Din fericire, toamna este și anotimpul recoltelor, deci putem consuma cât mai multe alimente bogate în aminoacizi, antioxidanţi, enzime digestive sau substanţele benefice din rădăcini medicinale.
Ce este sindromul de oboseală cronică?
Sindromul de oboseală cronică sau sindromul Burnout (sindromul epuizării) debutează cu dureri de cap, dureri musculare, lipsa de concentrare, lipsa somnului. Aceste simptome apar, în primul rând, din cauza alimentației deficitare, a sistemului imunitar slăbit, dar și din cauza stresului. Mai sunt și alte simptome care pot varia de la o persoana la alta, cum ar fi stările febrile sau stările de greață, iar majoritatea pacienților se încadrează în vârste cuprinse între 27 și 55 de ani.
Oamenii de știință susțin că atunci când e vorba de sindromul de oboseală cronică, un somn bun nu este suficient, or cauzele acestei afecțiuni sunt deficiențele de vitamine şi minerale. De aceea, tratamentul sindromului de oboseală cronică trebuie să se facă pe mai multe paliere ce implică ameliorarea stilului de viaţă. Cu alte cuvinte, e nevoie și de un echilibru alimentar sănătos, completat de sport și evitarea factorilor nocivi.
Iată care sunt remediile naturale care te scapă de oboseala cronică:
Ginsengul
Iată că de mai bine de 2000 de ani, ginsengul este un ingredient panaceu, utilizat în toată lumea ca tonic fizic și psihic pentru a preveni stresul, surmenajul fizic și psihic, depresia, anxietatea, nevrozele, tulburările de memorie etc. Datorită efectelor sale benefice asupra metabolismului glucidelor, ginsengul este folosit şi ca adjuvant în tratamentul diabetului. Rădăcinile de ginseng sunt utilizate sub numeroase forme: ceai, extract, tinctura, capsule și chiar cafea cu ginseng.
Sucul de orz verde
Un adevărat elixir al sănătății, recomandat în diferite probleme provocate de surmenaj, epuizare, oboseală cronică sau stres. Sucul de orz verde se prepară și acasă. Se cultivă mai întâi orzul: se pun boabele la înmuiat o zi, după care se seamănă semințele în pământ, la 1 cm adâncime și se stropesc frecvent. Firele de orz apar în aproximativ o săptămână, iar când ajung la înălțimea de 15-20 cm, pot fi folosite. Sucul se poate obține cu ajutorul unui storcător sau mixer, strecurându-se apoi printr-un tifon până la o stare limpede. Cantitatea recomandată este de 50 ml zilnic, diluat cu 50-100 ml suc de mere, apă sau sucuri de legume, timp de 3-4 săptămâni, de două ori pe an – toamna şi primăvara.
Polenul de albine
Polenul de albine este un ingredient-minune, util pentru cei care lucrează în condiții de stres și care suferă de stări de depresie și oboseală. Este foarte util pentru că are multe vitamine și minerale din seria A, D, E, K, complexul B, fier, calciu, zinc, magneziu, seleniu și fosfor.
Sucul de ţelină şi morcov
Vrei ca oboseală cronică să devină doar o amintire neplăcută? Consumă preț de câteva săptămâni combinații de legume, cum ar fi sucul de țelină și morcov! De exemplu, 200 ml de suc obținut din frunze de țelină și morcov, consumat zilnic, de va scăpa de oboseală și stres.
În același timp, nu uita de mișcare! Plimbatul în aer liber, mersul pe jos, priveliștea unui răsărit de soare reprezintă adevărate cure de relaxare și calmare. Vei observa cum scapi de oboseală de îndată ce vei combina mișcarea cu consumul de alimente sănătoase!