Din nefericire si in mod alarmant, diabetul are o incidenta extrem de mare in zilele noastre, boala fiind intalnita si la copii, inclusiv nou-nascuti. Potrivit datelor Ministerului Sanatatii, anual se inregistreaza 64.000 de cazuri noi, procentajul pe grupe de varste fiind de 3% in grupa 0 – 14 ani, 62% in grupa 15 – 64 de ani si 35% in grupa de peste 64 de ani.
Pe langa tratament oral medicamentos (diabet zaharat de tip 2) sau injectabil cu insulina (diabet zaharat de tip 1), conduita diabeticilor se bazeaza pe un regim alimentar sarac in glucide, zaharuri si lipide, existand restructii la alimente de tipul: dulciuri, fainoase, orez, cartofi, morcovi, fructe dulci, carne grasa.
In momentele aniversare si cei care sufera de aceasta boala se pot bucura de traditionalul desert, pe piata existand de cativa ani cofetarii care fac la comanda torturi pentru diabetici.
Ingrediente torturi pentru diabetici
Retetele de torturi pentru diabetici nu contin gluten, iar in loc de zahar se foloseste fructoza sau un alt tip de indulcitor special: praf de stevie (are o putere de a indulci de 200 de ori mai mare decat a zaharului), xylitol (obtinut din coceanul de porumb printr-un proces de fermentatie naturala), sirop de atar, sirop de porumb, sirop de agave. Dintre inlocuitorii naturali ai zaharului, xylitolul este cel mai controversat, unii medici considerandu-l un produs obtinut prin procedee sintetice, iar siropurile de agave si de porumb trebuie folosite cu prudenta pentru ca au o cantitate mare de fructoza. Cel mai indicat este extractul de stevie.
In acest fel, torturile au un indice glicemic scazut, fiind potrivite pentru persoanele care nu au voie sa consume zahar, cat si pentru cele care tin regim de slabire. Cele mai recomandate combinatii sunt de ciocolata amaruie/neagra si fructe de padure, mascarpone ori branza de vaci dietetica si afine (fructe recunoscute pentru efectul de reglare a glicemiei), mere, nuca si scortisoara (merele sunt fructe neutre, ce pot fi consumate de diabetici, iar scortisoara scade glicemia, cel putin un sfert de lingurita pe zi fiind recomandata oricarui bolnav).
Asadar, diabetul nu inseamna renuntarea definitiva la dulce, insa trebuie gasite combinatii care sa nu agraveze boala, respectiv care sa nu provoace hiperglicemie. Se stie ca gustul dulce creeaza dependenta si atunci este greu pentru oricine sa renunte la aceasta placere.
Cofetaria Giorginio – torturi pentru diabetici
Nu exista bucurie mai mare pentru un bolnav de diabet decat sa poata savura de ziua sa, ori cu alta ocazie aniversara, o felie de tort care sa nu aiba ca efect imediat cresterea glicemiei. Cofetaria Giorginio vine in intampinarea persoanelor care sufera de aceasta boala cu o gama variata de torturi pentru diabetici, realizate la comanda. Cel mai apreciat este tortul dietetic cu fructe de padure din abundenta. Ingredientele folosite sunt de cea mai buna calitate, fara adaosuri sintetice, retetele avand in compozitie creme fierte, preparate in mod claic/traditional.
Cofetaria Giorginio a fost infiintata in anul 2005, din pasiune pentru “dulcele care ne face viata mai frumoasa”, avand locatii in Bucuresti si in Constanta. Principiul care sta la baza acestei afaceri este “fara rabat de la calitate si fara economie la materia prima folosita”, astfel incat clientii sa poata savura cele mai bune si mai aspectuoase deserturi, indiferent de eveniment.