Boltarii sunt materiale de constructie foarte des utilizate in toate domeniile. Ei sunt formati din beton vibropresat cu utilizare preconizata. Pentru lucrarile de zidarie neportante se folosesc boltarii de zidarie.
Inainte de a alegerii boltarilor de beton este foarte important sa fie consultat un proiectant in constructii care ne poate confirma alegerile in functie de destinatia si dimensiunile constructiei. Boltarii se pot utiliza cu succes la constructia:
1. anexelor gospodaresti, precum magazii, bucatarii de vara, ateliere diverse de lucru, imprejmuiri.
2. cladirilor provizorii.
3. halelor, spatiilor diverse de depozitare de dimensiuni diferite si altele similare pentru uz industrial.
4. Spatiilor agricole de depozitare sau de amenajare pentru animale.
Proprietati si avantaje pentru boltari zidarie
Tehnologia moderna de fabricatie a boltarilor consta in vibropresarea betonului turnat in matritele metalice. Materialul astfel rezultat are o rezistenta sporita la infiltratiile de apa, este rezistent la oscilatiile inghet – dezghet si se comporta foarte bine la compresiune.
Clasificarea boltarilor se face in boltari de fundatie si boltari zidarie. Spre deosebire de boltarii de fundatie care se folosesc la fundatiile zidurilor portante, boltarii zidarie sunt foarte buni la constructia de ziduri atat exterioare cat si interioare. Ei sunt folositi cu succes la construirea garajelor, fermelor, grajdurilor, magaziilor, pivnitelor si altor anexe gospodaresti. Folosind si tehnologia aplicarii polistirenului pentru a beneficia si de proprietati termoizolante, acesti boltari se pot utiliza si in constructia de locuinte. Boltarii de zidarie nu contin azbest. Suprafata lor este rugoasa, asigurand astfel o aderenta potrivita oricarei tencuieli.
Detaliile tehnice pentru gama de boltari zidarie pot fi consultate aici, http://www.prefabet.ro/boltari-constructii.html#zidarie. Prefabet ofera boltari rezistenti, cu o durabilitate mare in timp si foarte usor de folosit.
Foseseste boltari zidarie si vezi cum casa creste intr-o zi cat altele in zece!
Folosirea de boltari zidarie se remarca si prin spornicia constructiei. Datorita dimensiunii mari si exacte ale boltarilor, precum si a montarii lor facile, casa se ridica intr-un ritm foarte bun. Acest avantaj le permite firmelor de constructii sa estimeze foarte bine durata si costul lucrarilor, optimizand astfel politica de buget generala a beneficiarului.
Montarea boltarilor pentru zidarie se face similar cu montarea caramizii. Dupa finalizarea fundatiei se aplica stratul hidroizolator si apoi se zidesc boltarii. Se stabileste pozitia peretilor si a golurilor. Zidirea in sine este usoara: se pune mortarul, se niveleaza cu mistria, se aseaza boltarul si se fixeaza prin lovirea cu un ciocan de cauciuc sau lemn pentru a obtine o aliniere optima. Boltarul se pozitioneaza cu fata perforate in jos. Mortarul patrunde astfel in goluri si fixeaza bine boltarul in pozitia stabilita. Un zidar bun nu uita sa adune excesul de mortar cu mistria si sa umple bine golurile pentru a solidifica legatura dintre blocurile de beton. Verificarea gradului de aliniere se poate realiza in plan orizontat cu metoda atei, iar in plan vertical cu metoda firului de plumb. Dupa confirmarea alinierii perfecte, peretele se tencuieste cu un mortar special, in functie de nevoie. Peste stratul de boltari zidarie se pune tencuiala de exterior sau de interior.